Bổ nhiệm Quyền Giám đốc Trung tâm tư vấn và xúc tiến đầu tư BĐS Việt NAM (VICOREAL)

Ngày 12/5/2017, Hiệp hội BĐS Việt Nam (VNREA) đã công bố Quyết định bổ nhiệm Quyền Giám đốc Trung tâm tư vấn và xúc tiến đầu tư BĐS Việt NAM (VICOREAL) thuộc VNREA cho bà Nguyễn Thị Thanh Hòa (Giám đốc Tổ chức sự kiện và XTĐT VICOREAL).

Đến dự buổi Lễ, có ông Nguyễn Trần Nam, nguyên Thứ trưởng Bộ Xây dựng, Chủ tịch Hiệp hội BĐS Việt Nam; các Phó chủ tịch Hiệp hội, Tổng thư ký Hiệp hội, các Phó Tổng thư ký Hiệp hội, cùng toàn thể cán bộ Văn phòng Hiệp hội BĐS Việt Nam và Trung tâm VICOREAL.

Theo Nghị quyết họp BCH Hiệp hội nhiệm kỳ IV, lần thứ II tại Quy Nhơn, Bình Định và Quyết định số 28/2017/QĐ-VNREA-BCH, ngày 20/4/2017 của Chủ tịch Hiệp hội BĐS Việt Nam, bà Nguyễn Thị Thanh Hòa đảm nhiệm cương vị Phó Giám đốc, Quyền Giám đốc VICOREAL từ ngày 01/5/2017.

Chủ tịch Nguyễn Trần Nam tặng hoa chúc mừng bà Nguyễn Thị Thanh Hòa.

Tại Lễ công bố, Chủ tịch Nguyễn Trần Nam khẳng định vai trò quan trọng của VICOREAL trong các hoạt động của Hiệp hội, đánh giá cao nỗ lực của cán bộ nhân viên Trung tâm trong thời gian qua, nhất là đóng góp vào các hoạt động của Hiệp hội và của cộng đồng doanh nghiệp BĐS Việt Nam.

Chủ tịch nhấn mạnh: Ban lãnh đạo Hiệp hội và toàn thể Hiệp hội ủng hộ mạnh mẽ các hoạt động của VICOREAL; đồng thời yêu cầu tập thể cán bộ nhân viên Trung tâm cần nỗ lực hơn nữa, đưa ra các sản phẩm phù hợp với nhu cầu thị trường, có chất lượng; phối hợp mật thiết với các hội viên, tham gia tích cực vào các hoạt động chung của Hiệp hội… nhằm ngày một nâng cao chất lượng, hiệu quả hoạt động của VICOREAL theo đúng chức năng, nhiệm vụ đã được giao để có những đóng góp thiết thực vào hoạt động của Hiệp hội nói riêng và sự phát triển của thị trường BĐS Việt Nam nói chung.

Bà Nguyễn Thị Thanh Hòa, Quyền Giám đốc Trung tâm VICOREAL đã phát biểu cảm ơn và cam kết cùng Ban lãnh đạo Trung tâm phát triển các hoạt động của VICOREA theo đúng mục tiêu phát triển, tuân thủ đúng quy định của pháp luật để Trung tâm xứng đáng với sự tin tưởng của lãnh đạo Hiệp hội và các hội viên./.

Theo vnrea.vn

Bất động sản nghỉ dưỡng “bùng nổ” nhưng thiếu cơ sở pháp lý

VOV.VN – Những quy định về bất động sản du lịch phải vừa chặt chẽ vừa thông thoáng để thu hút vốn đầu tư.

Theo đánh giá của Hiệp hội Bất động sản Việt Nam, thị trường bất động sản nghỉ dưỡng trong thời gian qua có sự phát triển khá mạnh. Trước đây, bất động sản du lịch nghỉ dưỡng chủ yếu ở Đà Nẵng, Nha Trang, thì nay xuất hiện hàng loạt dự án nghỉ dưỡng ở khắp 3 miền Bắc – Trung – Nam.  Ở miền Bắc, các dự án tập trung phát triển ở Thanh Hóa, Quảng Ninh, Sa Pa… Khu vực miền Trung có các dự án tại Quảng Nam, Quy Nhơn; miền Nam đang phát triển mạnh nhiều dự án ở Bà Rịa – Vũng Tàu, Phú Quốc (Kiên Giang…

bat dong san nghi duong bung no nhung thieu co so phap ly hinh 1
Bất động sản nghỉ dưỡng “bùng nổ” (Ảnh minh họa: KT))

Bất động sản nghỉ dưỡng là loại căn hộ khách sạn (gọi là condotel) đang phát triển rất nhiều và thu hút sự quan tâm lớn của các nhà đầu tư. Tuy nhiên, hiện vẫn chưa có bất cứ văn bản quy phạm pháp luật nào đề cập căn hộ khách sạn này.

Ông Nguyễn Mạnh Hà, Phó Chủ tịch Hiệp hội Bất động sản Việt Nam cho rằng, cần sớm có các quy định pháp lý cụ thể về loại hình căn hộ condotel, giúp thị trường phát triển cũng như quản lý nhà nước một cách hiệu quả

Nếu muốn kinh tế du lịch là một trong những mũi nhọn trong tương lai của kinh tế đất nước, thì những quy định về bất động sản du lịch phải vừa chặt chẽ vừa thông thoáng để thu hút vốn đầu tư, ông Hà nêu ý kiến.

Bộ Xây dựng cho biết, đã giao cho các đơn vị chức năng nghiên cứu để xây dựng khái niệm mới như condotel (căn hộ khách sạn) hay officetel (căn hộ văn phòng), đưa vào văn bản quy phạm pháp luật. Đây là mô hình bất động sản liên quan đến nhiều vấn đề như nghỉ dưỡng, văn phòng, sở hữu, kinh doanh, nên việc đưa ra các quy định rõ về tiêu chuẩn, mật độ xây dựng, thuế… là rất cần thiết để tháo gỡ vướng mắc trong thực tiễn./.

Theo Lưu Huyền/VOV

Hiệp hội BĐS Việt Nam công bố số liệu thị trường BĐS quý I/2017

Sáng nay (21/4), Hiệp hội BĐS Việt Nam (VNREA) tổ chức Họp báo thường kỳ công bố số liệu thị trường BĐS quý I và triển vọng quý II/2017. Buổi họp báo nhằm cập nhật và thảo luận kịp thời những vấn đề đang đặt ra cho kinh tế Việt Nam nói chung và thị trường BĐS nói riêng.

Ông Nguyễn Mạnh Hà, Phó Chủ tịch Hiệp hội BĐS Việt Nam chủ trì buổi Họp báo.

Tham dự và chủ trì Họp báo có ông Nguyễn Mạnh Hà, Phó Chủ tịch Hiệp hội BĐS Việt Nam, Chủ tịch Hội môi giới BĐS Việt Nam; TS. Trần Ngọc Quang, Tổng thư ký Hiệp hội BĐS Việt Nam; ông Nguyễn Văn Đính, Phó Chủ tịch Hội môi giới BĐS Việt Nam; đại diện lãnh đạo các đơn vị thành viên Hiệp hội và các phóng viên báo chí, truyền hình.

Theo khảo sát của Hiệp hội BĐS Việt Nam, kết thúc quý I/2017, trong bối cảnh tình hình thế giới diễn biến phức tạp, Trung Quốc đặt mục tiêu tăng trưởng năm 2017 thấp hơn năm trước nhằm chuẩn bị cắt giảm nợ và đảm bảo ổn định tài chính. Tại Mỹ, FED tiếp tục tăng lãi suất cơ bản theo lộ trình đã thông báo hồi cuối năm trước. Trong khi đó, Anh công bố thời điểm kích hoạt chương trình rời khỏi EU (Brexit). Giá cả năng lượng thế giới tiếp tục xu hướng phục hồi sau khi các cam kết cắt giảm sản lượng dầu mỏ có hiệu lực.

Trong nước, dù khu vực nông, lâm, ngư nghiệp đã phục hồi so với năm 2016, nhưng sự suy giảm tăng trưởng của cả khu vực công nghiệp chế biến, chế tạo và khai khoáng đã khiến tăng trưởng kinh tế quý I chỉ đạt 5,1%, thấp nhất trong vòng ba năm trở lại đây. Trong đó, giá trị sản xuất toàn ngành Xây dựng tăng 6,1% thấp hơn mức tăng 8,6% của năm 2016.

Trong bối cảnh đó, theo đánh giá của ông Nguyễn Mạnh Hà, Phó Chủ tịch Hiệp hội BĐS Việt Nam, thị trường BĐS vẫn đón nhận những thông tin khả quan. Cụ thể, lượng khách du lịch đến Việt Nam tăng cao, tăng 29% so với quý IV/2016; 3 tháng đầu năm có trên 1 triệu lượt khách nước ngoài đến Việt Nam. Lượng vốn FDI đổ vào BĐS trong chưa đầy 3 tháng đầu năm 2017 đạt 334 triệu USD tăng 91,5%.

Ông Nguyễn Mạnh Hà, Phó Chủ tịch Hiệp hội BĐS Việt Nam đánh giá, thị trường BĐS năm 2017 vẫn tiếp tục sự ổn định của năm 2016.

So cùng kỳ năm ngoái và số lượng doanh nghiệp thành lập mới tăng mạnh, trong quý I đã có 924 doanh nghiệp, tăng 55% về số doanh nghiệp và 31,1% về số vốn. Điều này cho thấy, thị trường BĐS năm 2017 vẫn tiếp tục sự ổn định của năm 2016 và có phần mạnh mẽ hơn nhờ những chính sách hiệu quả của Nhà nước giúp cho nền kinh tế vĩ mô có điều kiện tốt nhất để phát triển lâu dài và bền vững.

Nhận định khái quát về thị trường BĐS Việt Nam quý I/2017, ông Nguyễn Mạnh Hà cho biết: Thị trường những tháng đầu năm giao dịch chững lại do ảnh hưởng của Tết Nguyên đán. Bước sang tháng 3, thị trường sôi động hơn, lượng giao dịch tại các thị trường trọng điểm đã tăng trở lại. Những dự án tốt do các chủ đầu tư có uy tín triển khai vẫn bán khá tốt trên thị trường.

Ngoài ra, những dự án nhiều tiện ích, hạ tầng đầy đủ, hoặc có khả năng tận dụng được cơ hội từ các tuyến buýt nhanh (BRT), hay đường sắt trên cao (MRT) cũng đạt mức thanh khoản khá cao.

Quang cảnh buổi Họp báo.

Tại họp báo, ông Nguyễn Văn Đính, Phó Chủ tịch Hội môi giới BĐS Việt Nam trình bày về tình hình giao dịch BĐS trong quý I/2017 và dự báo triển vọng quý II/2017.

Theo số liệu thống kê của các sàn giao dịch thành viên thuộc Hội Môi giới BĐS Việt Nam, trong quý I/2017 ghi nhận giao dịch ở cả nhà ở, đất nền và BĐS nghỉ dưỡng giảm sút so với quý IV/2016 và cùng kỳ năm 2016, đạt 18.338 giao dịch. Tại thị trường TP. HCM, căn hộ cao cấp thanh khoản chậm, căn hộ trung cấp chiếm tỷ trọng giao dịch lớn nhất trong khi đó tại thị trường Hà Nội, giao dịch chung cư duy trì ở mức độ ổn định, căn hộ trung bình chiếm tỷ trọng nhỉnh hơn căn hộ trung cấp.

Số liệu báo cáo từ các sàn, giao dịch cho thấy, quý I/2017, thị trường BĐS Đà Nẵng đặc biệt sôi động ở phân khúc đất nền với hơn 1.000 giao dịch.

Cụ thể hơn, ông Đính cho biết, tại địa bàn Hà Nội, tổng giao dịch thị trường chung cư quý I/2017 đạt 3624 căn hộ tương đương 312.300m2. Các giao dịch thành công chủ yếu tại phân khúc căn hộ chung cư trung và cao cấp do nguồn cung chính trên thị trường vẫn tập trung tại phân khúc này.

“Giai đoạn này, thị trường không có thêm các dự án nhà ở giá rẻ, nhà ở xã hội mới. Đồng thời, số lượng dự án nhà ở liền kề, biệt thự được phát triển mới rất ít, lượng giao dịch thành công loại hình này không nhiều”, Phó Chủ tịch Hội môi giới BĐS Việt Nam nhận định.

Đáng chú ý, trong tháng 3, căn hộ trung cấp khu Tây Hà Nội rầm rộ bung hàng với Hanoi Paragon, La Casa Villa, Garden Hill Mỹ Đình, Anland Complex, Xuân Mai Complex, Golden Field Mỹ Đình, Pandora, Park Riverside…

Tại khu Nam Hà Nội, dòng sản phẩm trung cấp tiếp tục khuấy động thị trường với Eco Green Tower, Eco-Lake View, Sunshine Palace, Gelexia Reverside, Smile Building, The Golden Star…

Tại TP. HCM, tổng giao dịch chung cư quý I/2017 đạt 9.808 căn hộ tương đương 742.700m2. Cũng như thị trường Hà Nội, lượng giao dịch thành công vẫn tập trung tại các dự án căn hộ trung và cao cấp.

Ông Đính cho rằng, phân khúc trung cấp cũng là nguồn cung chủ đạo của thị trường BĐS TP. HCM trong tháng 3. Nguồn cung này tập trung chủ yếu ở khu Đông, Nam và Tây thành phố. Các dự án tiêu biểu có thể kể đến như The Art, Citisoho, LuxGarden, Celadon City, Green Town Bình Tân, Sun Square, Conic Skyway Residence, The Golden Star…

Theo lãnh đạo Hội Môi giới BĐS Việt Nam, tồn kho BĐS có dấu hiệu chậm lại, lượng tồn kho chủ yếu là đất nền tại các dự án xa trung tâm chưa có hạ tầng đầy đủ.

“Hiện chưa có số liệu mới nhất nhưng tính đến hết tháng 2/2017, tổng giá trị tồn kho BĐS còn khoảng 29.573 tỷ đồng, giảm 1.450 tỷ đồng so với tháng 12/2016 – tương đương mức giảm 4,67%; còn so với tháng 1 thì giảm 575 tỷ đồng”, ông Đính cho biết.

Về giá cả BĐS, theo ông Đính, trong 2 tháng đầu năm không có nhiều biến động do tháng này trùng với thời điểm tết Nguyên đán. Sang tháng 3 đã có sự biến động rõ ràng về giá cả.

Khảo sát của các thành viên trực thuộc Hội Môi giới BĐS Việt Nam cho biết, giá cả nhà chung cư chỉ tăng khoảng 1,5 – 3% so với tháng trước nhưng nếu so với cùng kỳ năm trước giá chung cư đã tăng 7 – 10%.

Ngoài ra, điểm chú ý trong quý được ông Đính nhận định là sự tăng giá mạnh mẽ của phân khúc đất nền ở Đà Nẵng và TP. HCM, có những nơi tăng tới 10 – 40% so với thời điểm cuối 2016, như ở quận 2, quận 9 và Thủ Đức.

Tại thị trường Đà Nẵng, giá đất nền khu vực ven sông Hàn, ven biển Phạm Văn Đồng, Mỹ Khê, Hoà Xuân, Hoà Quý, Nam cầu Nguyễn Tri Phương, Đào Bá Tùng và tất cả khu vực trục Nam TP. Đà Nẵng (quận Ngũ Hành Sơn), so với thời điểm cuối năm 2016, giá tăng từ 30 – 50%.

Trong khi đó, “trái ngược với sự tăng giá của đất nền, chiến dịch lập lại trật tự vỉa hè ở hai đô thị Hà Nội và TP. HCM khiến phân khúc nhà mặt phố cho thuê có sự sụt giảm về giá và có khả năng sẽ còn giảm trong thời gian tới khi các hộ kinh doanh muốn trả mặt bằng để tìm vị trí thuận lợi hơn”, ông Đính cho biết.

Dự báo về triển vọng thị trường BĐS quý II/2017, PCT Hội Môi giới BĐS Việt Nam cho rằng, trên thị trưởng sẽ đón nhận nhiều nguồn cung mới. Giao dịch quý II/ 2017 sẽ tốt hơn giao dịch quý I/2017 do ở thời điểm quý I  có thời gian nghỉ Tết Nguyên đán, nên giao dịch hạn chế, đây cũng là xu hướng chung của các năm.

Đặc biệt, một số dự án BĐS từ các chủ đầu tư có thương hiệu như Vingroup, Eurowindow,… sắp tới sẽ tung ra một lượng lớn các nhà ở phân khúc trung bình, đây là phân khúc có nhu cầu lớn mà thị trường đang chờ đợi, vì vậy thị trường dự báo sẽ sôi động ở phân khúc này và thanh khoản cũng sẽ tốt hơn.

Về thị trường BĐS du lịch, nghỉ dưỡng, theo lãnh đạo Hội Môi giới BĐS Việt Nam, loại hình này sẽ tiếp tục phát triển mạnh với sự tham gia của các nhà đầu tư nước ngoài, người dân Việt Nam tầng lớp trung lưu nhờ tiềm năng du lịch đang lớn. Ngoài ra, BĐS bán lẻ có cơ hội tăng cung nhiều hơn trong quá trình sắp xếp lại thị trường bán lẻ Việt Nam. Về nguồn vốn cho phát triển BĐS, FDI vẫn chiếm tỷ trọng cao, vốn tín dụng trong nước là nguồn lực chủ yếu, vốn trong dân, kiều hối sẽ được huy động nhiều hơn, nhất là đầu tư vào phân khúc du lịch, nghỉ dưỡng.

Báo cáo thị trường BĐS của Hiệp hội BĐS Việt Nam ra hàng tháng với mục đích như một nguồn thông tin tham khảo đa chiều cho các cơ quan thông tấn báo chí khai thác dẫn nguồn. Sau hơn 2 năm báo cáo ra thường xuyên theo tháng, sự kiện Họp báo Công bố số liệu Thị trường BĐS quý I và triển vọng quý II/2017 là lần đầu tiên Hiệp hội BĐS Việt Nam công bố báo cáo quý và sẽ nằm trong chương trình hoạt động thường xuyên của Hiệp hội.

Theo vnrea.vn

Vietnam Realty Dealbook: Vingroup raises $300m debt; Korean fund eyes CII

Vingroup, Vietnam’s largest real estate player, has raised a $300-million international syndicated loan. Meanwhile, the Ho Chi Minh City Infrastructure Investment Corp said it was negotiating to secure investment from a South Korean investment fund. Vingroup gets $300m international syndicated loan Vietnam’s property major Vingroup has secured another international syndicated loan worth $300 million to finance its real estate developments and to reorganise debt. Credit Suisse AG was mandated to arrange the loan, which pays a coupon of Libor +5 per cent per annum. The amortizing loan is imp

Read more at: http://www.dealstreetasia.com/stories/vietnam-realty-dealbook-vingroup-raises-300m-korean-fund-eyes-cii-46716/

City Garden announces special offer on ‘The Duet’ in June

City Garden Apartments Vietnam Limited, the developer of City Garden- one of top-end condo projects in Ho Chi Minh City- has just offered a special offer on their recently launched ‘The Duet’ apartments in the project’s new Promenade Tower.

Accordingly, through the end of the month of June up to six lucky buyers will benefit from City Garden’s special offer on the two-view, double balcony, and three-bedroom apartments.

‘The Duet’ looks out on the city’s inner suburbs on one side and offers almost panoramic views of the Saigon River all around.

“We are really proud of the way City Garden has made such a name for itself in the market,” said William Towne Baker, general director of City Garden. “We’ve seen a large number of foreign and domestic buyers from the beginning and now think it’s time to highlight some of our more unique apartments for those ready to join the City Garden community.”

‘The Duet’ apartments are laid out amid a spacious 160 square metres and seamlessly combine the kitchen, living and dining areas to create a large open space for family bonding and togetherness.

Their most prominent feature is the special ‘flow-through’ design, which promotes natural ventilation and an abundance of natural light. With private and tranquil bedrooms, stunning design and cutting-edge interior amenities, the apartments are an ideal place to raise one’s family.

Promenade Tower is situated on 22,889sq.m and comprised of 400 high-end apartments ranging from 70sq.m to 161sq.m.

Designed by the renowned Australia-based architect Koos de Kiejezer from DKO and developed by locally-based Refico, City Garden’s second phase has gathered a reputable collection of consultants, including CotecCons as the contractor, the prestigious Element Design Studio for landscape design and the leading construction management company, Mace.

Breaking ground on the project’s third tower and second phase in July 2015, buyers of ‘The Duet’ can expect to move into their new apartments as scheduled in August 2018.

VSIP unveils innovative living

Vietnam Singapore Industrial Park Joint Venture, or VSIP JV, which is well known as an industrial real estate developer in Vietnam, celebrated the structural topping-out of its first ever residential development in the country last week.

Industrial real estate developer VSIP has made its first foray into residential property with “The Habitat”
The Habitat Binh Duong is located at the gateway to VSIP 1 at Huu Nghi avenue in the southern province of Binh Duong’s Thuan An district. The project has been undertaken by VSIP-Sembcorp Gateway Development Company Ltd.

According to Nguyen Phu Thinh, general director of VSIP JV, the development is part of VSIP’s integrated township and industrial park concept. The aim here is to allow communities to flourish near their workplace, and to provide a safe haven for their families.

“Previously, tenants have used leased land to set up facilities and accommodation for their workers. As VSIP pursues the new concept, we decided to develop residential projects in line with our standards to provide complementary services and amenities for the people working in the park,” Thinh said. “Once the Habitat Binh Duong becomes successful, we will replicate this model in other VSIPs nationwide.”

The initial phase of the Habitat Binh Duong comprises two high-rise towers with 267 units offering two- and three-bedroom units, ranging from 58 to 103 square metres, and 15 dual-key apartments.

Designed by Singapore’s award-winning RSP Architects, the project has the distinction of being the only residential development with dual-key apartments which comprise two separate units within: a two-bedroom unit and a studio unit.

Daniel Lim, general director of RSP Architects Planners and Engineers Vietnam, said that “these apartments provide flexibility for a family to live together with their parents while maintaining privacy. Alternatively, they allow the owner to live in the larger unit and generate rental income from the studio unit at the same time.”

Although this residential development caters to the mass market segment, VSIP also provides many value-added facilities, including a swimming pool, a gym, and security features for each tower.

In addition, with more than 30 per cent of the site set aside for landscaping, the residences are nestled in an aesthetically pleasing environment. The garden itself is artfully designed with clusters of flowers accentuating a wide selection of lush foliage.

Residents of the Habitat Binh Duong are offered peace of mind by virtue of the gated development’s security guardhouse, closed-circuit television  cameras in public areas, and card-controlled access to the two high-rise towers. The apartments come with amenities and standards befitting a premium condominium.

The story of VSIP is similar to Singapore’s early years: creating jobs for the people and homes in safe environments for communities to spread their roots and raise their families; encouraging provincial growth with wealth that is funnelled back into the community to improve infrastructure such as schools and hospitals; and finally, fostering environments where businesses can flourish and investments can pour in.

VSIP is a joint venture between Vietnam’s Becamex IDC Corporation and a Singaporean consortium led by Sembcorp Development. There are seven VSIPs nationwide with a total area of 6,153 hectares of land. The VSIPs are integrated townships and industrial parks. There are about 616 tenants employing 160,000 workers, and boasting a combined investment capital of more than $8.5 billion.

Property information to be made public

The legal status and progress of properties would be made available to the public in order to reduce the risks for home buyers, according to an HCM City official.

The Manor apartment complex in Hà Nội. Management of mortgaged assets must be tightened to prevent violations and to protect the rights of home buyers. – VNS Photo Đoàn Tùng

Nguyễn Toàn Thắng, director of HCM City Department of Natural Resources and Environment said, this would be a part of the effort to promote transparency in the property market which turned critical amid a recent spate in conflicts between developers and buyers.

Reasons for the conflicts and risks for buyers were varied such as the unclear legal status of projects, stagnant progress in construction, slow granting of house ownership certificates and violations by developers such as the ones happening in apartment projects Harmona, Bảy Hiền Tower and RubyLand in HCM City recently.

In such cases, it was the buyers who suffered, experts said at a recent conference.

“Especially, projects which were already used as mortgages for bank loans would also be publicly named,” Thắng said. Violations by developers in using their projects as mortgages were becoming a cause for serious concern in recent times, he said.

Lê Hoàng Châu, president of the HCM City Real Estate Association, proposed making the publicising of information about property projects mandatory.

“Buyers really need transparent and accurate information about property projects and developers before a purchase and to protect their rights,” economic expert Đinh Thế Hiển said, and added that risks for buyers were growing as a large number of transactions were being conducted on unfinished projects.

Problem in management

Lawyer Trần Đức Phương from HCM City Bar Association said that the root of conflict between property developers and home buyers was weak management which made it easy for property developers to engage in violations and home buyers to be faced with a dilemma.

Experts said that under established regulations, property developers must have land use certificates before mortgaging their projects. In fact, many did not possess adequate documents but still managed to acquire loans by mortgaging their projects. Some apartments were even mortgaged for loans by both developers and buyers at the same time and the dilemma would grow worse in case developers did not have adequate financial capacity to repay debts.

Bùi Quang Tín from Banking University of HCM City said that banks should be blamed for weak management towards mortgaged assets as well as neglect in after-lending supervision.

Tín said that the management of mortgaged assets must be tightened to prevent violations and to protect the rights of home buyers.

In addition, home buyers must study the capacity of property developers, the legal status of projects and the bank guarantees carefully, as well as ensure they have the contracts for their purchases, Tín said.

However, buyers said at the conference that there was too little information about projects from the management agencies while the information by developers was vague with regard to the legal status of the projects, construction progress and granting of house ownership certificates.

“There are loopholes in the legal framework while inspections and punishments are not strict enough,” Trần Trọng Tuấn, director of HCM City Department of Construction, said.

Tuấn said the State management must be improved, estimating that the some 20 per cent of developers did not have the financial capacity and were only interested in making much money as fast as possible.

“The most important thing now is to improve the transparency of the property market to enable buyers to access accurate information,” Nguyễn Mạnh Khởi, deputy director of the Department of Housing and Real Estate Management Department under the Ministry of Construction, said.

Information about projects, especially those which are mortgaged, would be made public in the future, Khởi said, and added that a software was being developed for this purpose.

In addition, the responsibilities of property developers, banks and management agencies must be clarified while supervision must be tightened, Khởi said.

Việt Nam made bank guarantees compulsory for transactions on unfinished projects, with an aim to protect buyers.

Baoxaydung.com.vn

Hanoi serviced apartment market poised for expansion in next two years

The serviced apartment market in Hanoi, which has experienced little fluctuation in recent years, is poised to see an increase in both supply and demand.

According to CBRE’s report on the Hanoi real estate market for the second quarter of 2016 released on June 28, the supply of serviced apartments is anticipated to reach nearly 4,000 units by 2018, with prominent projects such as Somerset West Point, Somerset West Central, and Trang An complex. All of these are high-end serviced apartment projects located in office-clustered districts of the city.

Even though the segment has seen little change in terms of tenancy rates, which has been stable at between 70 and 80 per cent, there should be little worry about whether the new developments will be filled.

According to managing director of CBRE Vietnam Marc Townsend, the demand is set to increase soon as the economy grows.

“I think as the economy grows and moves towards information technology, it will bring in a lot of consultants. So, groups like CapitaLand, Mapletree, and Frasers are looking at their offering and they have decided to invest more in serviced apartments in Hanoi and Ho Chi Minh City,” he said, adding that foreigners soon coming to Vietnam were mainly Asian and serviced apartments would be a good solution.

In April, Singaporean developer Keppel Land Ltd.’s subsidiary Palmsville Investment Pte Ltd., sold 70 per cent of its stake in Quang Ba Royal Park Joint Venture Company Ltd. to Vietnamese BRG Group Joint Stock Company for VND492 billion ($22 million). Quang Ba Royal Park is Palmsville’s joint venture with Hanoi Trade Union Tourism Co., Ltd. established to own and operate the first serviced apartment block in Hanoi, the 155-apartment and 20-villa Sedona Suites Hanoi in Tay Ho district.

The leaving of a foreign developer to let a Vietnamese one take over in this case does not mean that the market is no longer attractive, according to Townsend. Similar to the recent sales of assets by foreign developers to Vietnamese ones, the trend comes down to legality.

“One of the issues at play is the lease holding structure we have in Vietnam on some of these hotels, office towers, and serviced apartments. A lease can only be held for 20-30 years. Some of these projects are at 20-30 years already, so investors want to get out. Thus, we see Keppel selling some assets in Hanoi. Same with CapitaLand. They are selling good assets that they developed,” he said.

According to the report, the second quarter of 2016 recorded no new addition to the supply of serviced apartments for sale in Hanoi. The total supply remained stable at 3,239 units, with more than 30 per cent accounted for by two-bedroom units. Grade A serviced apartments took up to 71 per cent of the total supply, most of which were located in Tay Ho, Ba Dinh, and Tu Liem districts.

As of the end of the quarter, the average asking rent of Grade A and Grade B apartments were $31.7  and $21.7 per square metre per month (psm pm), respectively. The highest rent rates continued to be charged in Cau Giay district, at $36.3 psm pm in Grade A and at $28.9 psm pm in Grade B, followed by Ba Dinh and Tu Liem districts. There was a smaller deviation in the average price of grade A apartments by district than those of Grade B, indicating the heated competition among these projects.